Emma Knyckare: “Det är en så jävla basic grej”
- EQUALIZER MAGAZINE
- 8 mars 2019
- 4 min läsning
Uppdaterat: 13 mars 2020
Skribent: Mathilda Tönseth

Equalizers Mathilda Tönseth har träffat komikern, programledaren och författaren Emma Knyckare för att prata om festivaler utan övergrepp och rätten till sin egen kropp.
Emma Knyckare och jag har bestämt telefontid en vårtisdag. Hennes föreställning Årets mama har premiär den 15 mars och ska till 14 ställen runt om i Sverige. Boken Patriarkatet får inte festa med oss, som skildrar arbetet med Statement Festival, släpps också i mars. Hennes pressträffar i Stockholm är fullbokade och när jag ringer upp henne är hon andfådd och berättar att hon precis har varit och tränat. Vi påbörjar intervjun när hon sitter i omklädningsrummet.
Vad som fick dig att skapa Statement festival?
- Statement kom som en reaktion på allt sexuellt våld som var på festivalerna 2017. Jag vill helst bara få göra skämt och jag tycker inte att jag ska behöva tycka så mycket, men om kvinnor och ickebinära inte ens har rätt till sina egna kroppar, vart fan är vi då 2019? Det är en så jävla basic grej. Jag satt och tittade på nyheterna som rapporterade om övergreppen på festivalerna. Bråvalla hade precis lagt ner efter en våldtäkt som hade skett där. Jag gick in på Internet för att se hur debatten gick och många skrev “Det är alkoholens fel så ta bort alkoholen.” eller “Det är invandringens fel så ta bort invandringen.” Jag började titta på siffrorna gällande sexuellt våld och 97% av alla sexuella övergrepp som begås av cismän. Jag hade druckit två glas vin och tänkte “Vad händer om jag använder samma retorik där?”. Så jag skrev den här tweeten:

Sen hade jag lite ångest över det för att jag egentligen vill göra skämt och efter det gick jag och la mig. När jag vaknade hade den tweeten fått en sån enorm respons. Det kom så rätt i tiden, för det var så jävla många som var trötta. Startskottet blev alla människor som hörde av sig och ville att festivalen skulle bli av.
"..om kvinnor och ickebinära inte ens har rätt till sina egna kroppar, vart fan är vi då 2019? Det är en så jävla basic grej."
Varför valde ni att kalla festivalen just Statement?
- Det var Gabriella Lönnroos som gör kommunikation för Statement som kom på det. Vi hade någon idé om att det skulle heta Way Out Vagina först, men vi kom på att det var supertransfobiskt. Statement är som två delar: Det är dels en festival men också en rörelse. Det blev en del av ett historiskt år - 2018 - med hela #metoorörelsen som kom 6 månader efter festivalen, och vi fick ju en samtyckeslag precis innan vi öppnade portarna till festivalen. Men sen är själva festivalen också två delar: den trygga platsen för kvinnor, ickebinära och transpersoner men också den här råfeta festen. Så att det är protest med fest vilket jag tycker att det är väldigt roligt. Förutom att det är en festival är det också en nedsatt fot och därför passade namnet Statement väldigt bra.

Boken Patriarkatet får inte festa med oss skildrar arbetet med festivalen. Tänkte du att det skulle bli en bok hela tiden?
- Nej, verkligen inte! Det var Teg publishing som hörde av sig till mig och sa att det här är ett svincoolt projekt som borde dokumenteras. Jag svarade “ja, vi borde be någon göra en fotobok!” Vi kollade skitlänge efter någon och till slut bestämde vi oss för Annika Berglund som har Rockfoto. Sen tänkte vi “det här borde också dokumenteras med text, dels det historiska året och dels den här unika händelsen.” Det är också intressant för människor som ska göra liknande saker att läsa om hur vi har gjort. Till slut kom vi fram till att det skulle bli en blandning av en projekthandledarbok och ett tidsdokument. Så nu är det en blandning av foton och text och det blev en råmycket mäktigare bok än vad som var tänkt från början. Jag tycker om att boken har allt från kärleksbrev från 17-åringar till Flashback.
"Det känns tråkigt att deras rätt att få se varenda Loreen-konsert går före 10 000 kvinnor och ickebinäras hälsa."
Det blev en del kritik gällande festivalen och det faktum att den var separatistisk och Diskrimineringsombudsmannen inledde tillsyn. Hur ser du på det?
- DO fällde kommunikationen kring festivalen och det var inte vår egen kommunikation för vi har aldrig kallat festivalen för mansfri, utan det var traditionella medier som har gjort det, fast jag har sagt “nej, inte mansfri för vi välkomnar transpersoner också”. DO skriver i beslutet att man inte har diskriminerat under festivalen. Vi hade 5000 besökare på festivalen varje dag och det var tre cismän som anmälde. Det känns tråkigt att deras rätt att få se varenda Loreen-konsert går före 10 000 kvinnor och ickebinäras hälsa. Jag tänker att diskrimineringslagen ska vara till för att skydda de som verkligen behöver det, och då blir det jävligt skevt om det går åt asmycket skattemedel och tid åt det motsatta hållet. När domen kom var jag inte så upprörd men nu i efterhand känner jag att jag blir mer och mer sur.
I boken skriver du att Statement festival var det mest lustfyllda du någonsin gjort. Vad var det som gjorde det så lustfyllt?
- Att jobba med kvinnor och icke-binära, för det var så jävla härligt. Varje dag sa folk “vad behöver du nu?” eller “vad kan jag göra för dig nu?” istället för att kräva en massa saker. Jag har aldrig upplevt det förut i hela mitt liv. Det gjorde det så himla kul. Sen var det lustfyllt att se hur mycket det här betydde för folk. Men sen fanns det en annan parameter som vi inte alls hade tänkt på och det var att få vara normen för första gången. Maxida Märak beskrev det väldigt fint. Hon sa att “det var som att upptäcka en ny färg.” Det är svårt att beskriva men fantastiskt att få vara med och uppleva det själv.
Finns det något du skulle vilja säga till alla icke-män som växer upp idag?
- Jag vill säga att de inte alls måste göra allt själva. Det finns väldigt mycket stämning av ta plats, våga ta för dig och höj din röst. Men det behöver de inte alls göra, utan tiden har kommit när folk ska sänka sina röster, backa och ge plats.
Statement Tour kommer att turnera runtom i Sverige och besöka Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå under hösten 2019 .
Läs mer här!
Comentarios