Alejandra Cerda:"Kapitalismen har inget samvete"
- EQUALIZER MAGAZINE
- 14 dec. 2018
- 3 min läsning
Uppdaterat: 13 mars 2020
Skribent: Mona Monasar
Idag diskuteras ofta klimatet, hållbarhet och den livsstil vi åtnjuter här hemma i Sverige - är den verkligen hållbar? Dagar som Black Friday debatteras och deras påverkan diskuteras alltmer, med sommarens värme och bränder i nära minne. Är det nu samtalet vänder och hållbarhet blir en högre prioritet i den allmänna diskussionen? Jag skriver med Alejandra Cerda, som driver hållbarhetsbloggen Jandi Heart Eco, om vad hållbarhet innebär för henne.

"..mitt mål är att göra alla nöjeshoppare till aktivister för jämlikhet."
Vad syftar du på när du pratar om hållbarhet?
- När jag pratar om hållbarhet så menar jag att leva på ett sätt som påverkar vår planet, vårt klimat och världens människor så lite negativt som möjligt. Det kan innebära att man behöver göra vissa livsstilsförändringar, t.ex. ändra sina resevanor, matvanor, konsumtionsmönster och bli mer medveten om hur vi är en del av ett samhälle som lever på andras resurser.
Vad driver dig till att skriva om de ämnen som du lyfter på bloggen?
- Det är politiskt. Jag är barn till två socialister som fick fly sitt land och kom till Sverige som flyktingar. Jag har med mig intresse för samhällsfrågor i mitt DNA och att lyfta frågor som rör jämlikhet ur olika perspektiv är så grundläggande i mig att jag inte kan pausa det. Dessutom vet jag att vi kan göra väldigt stor förändring i förhållande till en liten insats om vi förändrar våra konsumtionsvanor t.ex. Men ett underliggande driv är att jag ser att människor lever i små individbubblor och tror dom lever i ett vakuum – mitt mål är att göra alla nöjeshoppare till aktivister för jämlikhet.

"En hållbar livsstil, både ur ett socialt och klimatmässigt perspektiv, handlar inte om att köpa svindyr ekologisk gurka."
- Har du en tight budget så lever du redan mer klimatvänligt än någon med mycket pengar. Dom som belastar klimatet mest är medelålders män med pengar. Men om man ser till det på individplan så är det mycket billigare att inte köpa ny teknik, inte äta kött, inte flyga till Thailand osv. En hållbar livsstil, både ur ett socialt och klimatmässigt perspektiv, handlar inte om att köpa svindyr ekologisk gurka.
Klimatrörelsen kan uppfattas homogen, tror du att det påverkar det genomslag klimatfrågor får?
- Det är väldigt medelklassigt och väldigt vitt. Jag tror vi bör ägna en tanke åt varför det är så också, och min analys är att det är dom som redan har en bra vardag som kan ägna sig åt att gå med i föreningar osv. Men det är nödvändigtvis inte dom som i praktiken gör det bästa för klimatet dock. Jag skulle däremot vilja se en rörelse som drivs av en tro på människors lika värde. Att fler ser sambandet mellan fördrivning av urfolk, kapitalism och klimat. Alltså att fler som jag, som kanske inte passar in i den vita “medelklass-mallen”, förstår att den social rättvisan, jämställdheten och jämlikheten också hotas av klimatkrisen.
Hur är man en hållbarhetsinfluencer utan att driva på en konsumtionshets?
- Detta är en asbra fråga som jag alltid förhåller mig till. Hur ska jag t.ex. tjäna pengar på min blogg utan marknadsföring för saker? Där har jag gjort bedömningen att all konsumtion inte är satan och att jag hellre påverkar människor till att göra medvetna och bra konsumtionsval än bara handla, i dubbelbemärkelse. Sedan marknadsför jag, om man vill kalla det så, hellre värden än prylar. Och eftersom det i mitt fall är en hel livsstil så tror jag att folk blir inspirerade till att konsumera mindre än att gå ut och shoppa när dom läser min blogg, i alla fall är det vad jag fått höra från läsare.
"..det finns också bra saker med att det blivit hippt – fler kan känna sig inkluderade och såna som jag får medialt utrymme och kan sprida vår ideologi."
Tycker du att hållbarhet blir en illusion när det blir trendigt och kommersiellt?
- Ett problem är ju att företag ägnar sig åt s.k. “green washing”, alltså dom paketerar sitt skit på ett sätt så att konsumenten tror att dom gör ett smartare val ur miljösynpunkt, när det i själva verket inte är så. Kapitalismen har ju inget samvete. Men det finns också bra saker med att det blivit hippt – fler kan känna sig inkluderade och såna som jag får medialt utrymme och kan sprida vår ideologi.
Det talas alltför sällan om hållbarhet på samma sätt som Alejandra lyfter frågan. Hon skriver om hållbarhet med ett politiskt perspektiv och med ett fokus på strukturer som jag kan känna annars saknas i dessa diskussioner. Hennes reflektioner och content blir en frisk fläkt i en värld, som med dessa frågor ofta inte lyckas pricka rätt.
MER INFO:
Comments