top of page

6 skäl till att skaffa menskopp

  • Skribentens bild: EQUALIZER MAGAZINE
    EQUALIZER MAGAZINE
  • 8 mars 2019
  • 3 min läsning

Skribent: Dejana Miodrag

Gif: Meiko Takechi Arquillos

Jag köpte min första menskopp för många år sedan, efter att ha läst otaliga recensioner och blogginlägg som beskrev den som en genialisk uppfinning. På den tiden kände jag ingen som ägde en menskopp och jag minns att jag därför kände mig lite obekväm att berätta att jag hade köpt en. I början var det ovant och det tog lite tid att lära sig hur man skulle använda den på rätt sätt, men så fort jag hade gjort det visste jag att jag aldrig skulle kunna gå tillbaka till traditionella mensskydd igen. Vad är det som gör menskoppen så överlägsen tamponger och bindor då? Här är mina sex huvudsakliga skäl till att varför man borde sluta med traditionella mensskydd och införskaffa en menskopp istället!


1. Den är snäll mot kroppen

Menskoppen är mycket skonsammare mot slemhinnorna än tamponger och bindor. De flesta menskoppar är gjorda av medicinsk silikon, vilket gör att de inte stör pH-balansen på samma sätt som andra mensskydd kan göra. Menskoppar förhindrar även irritation och torrhet, mensblodet absorberas nämligen inte som det görs av tamponger och bindor, istället samlas det bara upp i koppen (för att sedan tömmas). Det gör att personer som har svårt att använda tampong många gånger ändå kan använda menskopp.


2. Den är ekonomisk

Man sparar otroligt mycket pengar på att sluta med vanliga mensskydd och skaffa en menskopp istället. Engångskostnaden för en menskopp är hög om man jämför med tamponger och bindor, priset brukar ligga mellan 200 och 300 kronor. Däremot har koppen en livslängd på 5–10 år, beroende på hur väl man sköter den. Låt oss säga att man köper en menskopp för 300 kronor och att den håller i fem år, då kommer man endast spendera 60 kronor per år på mensskydd (!)


3. Den är tidssparande

Först och främst slipper man gå och handla mensskydd varje månad om man har en menskopp. Det innebär att man har mer tid över till att sitta i soffan och äta choklad framför Netflix. För det andra behöver man inte tömma en menskopp lika ofta som man behöver byta en tampong eller binda. En menskopp kan faktiskt användas upp till tolv timmar, har man tur kan det alltså räcka att bara tömma den två gånger per dag.


4. Den finns alltid där

Med en menskopp kommer du aldrig mer känna paniken som uppstår när mensen är en dag tidig och det visar sig att tampongerna är slut. Menskoppen has your back i alla lägen och är ett mensskydd som du aldrig behöver komma ihåg att köpa varje månad.


5. Den är miljövänlig

I en tid då miljövänliga alternativ prioriteras alltmer (tygpåsar istället för plastpåsar, am I right?) är det väldigt konstigt att engångsmensskydd lyckats behålla sin ledande position. I genomsnitt används 12 000 tamponger och bindor under en människas livstid, att byta ut dem mot menskoppar skulle därför göra en enorm skillnad för miljön. För planetens skull är det därför hög tid att göra menskoppen till mer än bara det miljövänliga valet, menskoppen borde vara det självklara valet.


6. Den gör skillnad för utsatta flickor och kvinnor

Flickor och kvinnor som befinner sig i utsatta situationer har ofta inte tillgång till mensskydd. I många länder stannar flickor till och med hemma från skolan när de har mens på grund av att de inte har råd med tamponger och bindor. Tack och lov finns det företag och organisationer som har valt att göra något åt det här problemet, två exempel är Barnmissionen och Flowcup. Hos Barnmissionen kan man ge bort en menskopp till en kvinna i nöd och Flowcup skänker en menskopp när du köper en till dig själv. Man kan alltså välja att inte bara förbättra sitt eget liv genom att skaffa en menskopp, utan även någon annans.


Disclaimer: Alla kan eller vill inte använda menskopp. Är man intresserad av ett mensskydd med liknande egenskaper, så finns det till exempel tygbindor som kan vara lättare att använda.


Comments


Stay equalized!

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

© 2018 WENDY FRANCIS

© 2020 SELMA KAPLANOGLU & EVELINA BRAVO

bottom of page